De ce ar trebui sa credem Biblia? (2)

Prima parte click aici.

Raspunsurile multor crestini la intrebarea de ce credeti in Biblie? par sa fie tautologice (circulare), iesind astfel din sfera logicii reale, a rationalului. (De ce credeti in Biblie? -Pentru ca e adevarata! -De ce spuneti ca e adevarata? -Pentru ca eu cred in ea. – De ce?…si asa ajungem de unde am plecat.) Observati cercul in care se invarte mintea lor!?

As vrea sa iesim putin din aceasta hora nesfarsita si fara de sens si sa analizam cateva argumente care vin in sprijinul veridicitatii Bibliei.

Am ajuns la Noul Testament.

La fel ca in problema referitoare la VT, omenii zilelor noastre inalta sincere suspiciuni asupra scrierilor Noului Testament, intrebandu-se daca, ceea ce numim noi astazi NT este, in adevar, o transpunere fidela a originalului, nealterata in timp.

Raspunsul la aceasta intrebare l-au adus descoperirile arheologice ale secolului 20 care au confirmat acuratetea documentelor Noului Testament. Descoperirea papirusurilor timpurii (manuscrisele John Ryland- 130 d.Hr., Papirusul Chester Beatty- 155 d.Hr. si Papirusul Bodmer 2- 200 d.Hr.) au umplut golul in timp dintre perioada in care a trait Isus si data scrierii manuscriselor tarzii, confirmand autenticitatea celei de-a doua parti a Bibliei.

Intrucat scrierea ultimelor carti ale Bibliei dateaza din jurul anului 80, devine cert faptul ca “acesta perioada de 50 de ani (de la 80 pana la 130- data celor mai vechi manuscrise) este mult prea scurta pentru a permite aparitia oricarei coruptii apreciabile a continutului esential si chiar a cuvintelor specifice din spusele lui Iisus.” (William F. Albright- De la epoca de piatra la crestinism)

Deci, oameni buni, puteti avea incredere in autenticitatea NT.

Descoperirea acestor manuscrise, datate in secolul 2, infirma si ideea invocata de unele minti prea-luminate, prin care se insinua ca aceste scrieri si-ar fi avut sursa in miturile si legendele care s-au dezvoltat in acest interval de timp, scurs de la moartea lui Iisus si pana la scrierea acestor inregistrari. Aceasta ipoteza devine neplauzibila prin simplul fapt ca acest interval de timp este prea scurt ca sa poata da nastere unui mit sau unei legende cu privire la Iisus.

Deci, oameni buni, nu va aruncati praf in ochii mintii crezand ca relatarile Noului Testament sunt rodul unor legende!

“Testul bibliografic (o examinare a transmiterii textuale pe baza caruia ne-au provenit documentele in cauza, stabilind cat de vrednice de incredere sunt copiile pe care le avem, in functie de numarul lor si de intervalul de timp scurs de la scrierea originalului si pana la scrierea celei mai vechi copii existente) scoate in evidenta bogatia extraordinara de manuscrise ale Noului Testament- aproximativ 20.000.” (Josh McDowell)

Autoritatea NT in materie de manuscrise este uluitoare in comparatie cu materialul textual care sta la baza altor scrieri antice remarcabile: Iliada lui Homer- 643 manuscrise, istoria lui Cezar privind Razboiul Galic- 10 manuscrise, datate la 1000 de ani dupa moartea acestuia, Istoria lui Tucidide- 8 manuscrise datate la 1300 de ani dupa scrierea originalului, scrierile lui Aristotel- 5 manuscrise datate cu 1400 de ani mai tarziu.

Deci, oameni buni, cata vreme acceptati scrierile clasicilor antici ca fiind vrednice de incredere, ar trebui sa va impacati cu ideea credibilitatii Noului Testament.

Relatarile istorice ale NT ne conving de veridicitatea faptelor scrise, ele fiind in concordanta cu cele mai bune scrieri istorice ale acelor vremuri. Sir William Ramsay, cercetand istoria Asiei Mici si comparand-o cu datele istorice cuprinse in Faptele Apostolilor, a ajuns la concluzia ca “Luca este un istoric de prim rang… Acest autor ar trebui sa fie asezat in rand cu cei mai mari dintre istorici.” Tot in acest sens, istoricul clasic A.N.Sherwin-White a lasat scris urmatoarele cuvinte: ” In ce priveste cartea Faptele Apostolilor, confirmarea istoricitatii ei este de-a dreptul uimitoare. (…) Orice incercare de a respinge istoricitatea acestei carti, chiar si in materie  de detalii, trebuie sa fie privita ca absurda. Chiar si istoricii Romei au considerat-o ca fiind adevarata, bazandu-se pe datele ei.”

Deci, oameni buni, cuvintele Noului Testament nu sunt basme, sunt realitati istorice!

Daca Biblia e adevarata, atunci urmatoarele idei continute in ea trebuie sa fie adevarate: noi suntem pacatosi vrednici de moarte aflati in imposibilitatea de a ne salva singuri; Iisus Hristos a murit pe cruce, iar a treia zi a inviat, pentru iertarea pacatelor noastre si salvarea de la pedeapsa vesnica; crestinismul nu presupune a fi adeptul unei religii, ci a avea o relatie cu Iisus Hristos; acceptarea itelectuala a adevarurilor Bibliei, fara o schimbare a vietii, nu ne duce nicaieri; iertarea se capata prin credinta in jertfa mantuitoare a lui Iisus si pocainta (parere de rau si parasire) de pacate, dupa care va trebui sa-L urmam zilnic pe Iisus Domnul; refuzul de a crede si a-L urma are consecinte vesnice: iadul.

Privind la cele scrise de mine pana acum cu privire la Biblie, imi dau seama ca asta este tot ceea ce am putut face pentru voi ca sa va conving de autenticitatea, credibilitatea si autoritatea ei. V-am aruncat mingea la fileu. Acum ramane alegerea voastra ce veti face cu ea. Va puteti apropia cu onestitate, incredere si interes de Biblie, cautand si implinind voia lui Dumnezeu ori o puteti ignora, lasand sa se adune tot mai mult praf pe copertile ei si traindu-va viata fara a tine cont de cuvintele scrise in ea.

Articol scris de Alinn V.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s