Felicitări frate Pustan!

vladimir-pustanNumele Vladimir Pustan nu are nevoie de nicio prezentare. Are o rezonanţă aparte. Este unic. Este bine cunoscut între evanghelici. Ca orice nume cu rezonanţă, ascunde în spatele său un personaj proeminent, contrariat, ba uneori chiar contestat. Dar în rândurile scrise în continuare nu mi-am propus nici pe departe o analiză sub lupă a acestui pastor, a acestui lider de generaţie. Nici nu aş avea cum să o fac. Nu am competenţa necesară. Ceea ce îmi propun însă, în modul cel mai sincer, este o apreciere publică pentru curajul de a vorbi deschis despre probleme sensibile, cutezanţa de a spune lucrurilor pe nume, în pofida pericolului de a fi etichetat şi făcut mai apoi poate chiar purtătorul unui stigmat; într-un cuvânt asumarea de riscuri fără a lua în calcul  consecinţele, de dragul proclamării adevărului. Veţi înţelege imediat de ce spun acest lucru.

Am dat peste această predică acum câteva săptămâni, când am reascultat înregistrări ale unor predici ale fratelui Pustan, primite de la un prieten, cu mai mulţi ani în urmă. În predica din care am extras fragmentul care urmează, Vladimir Pustan se adresează bisericii Sfânta Treime din Beiuş, biserică pe care o păstorea la acea dată.

„Copilaşilor, feriţi-vă de idoli” (1 Ioan 5:21), le spunea el ascultătorilor. Acesta era motto-ul mesajului din acea duminică intitulat simplu: „Închinarea la idoli”. După ce trece în revistă pe câţiva dintre idolii din mitologia antică (Marte, Bachus, Mammon, Cupidon, arătând cât de vii şi de activi sunt şi astăzi, după mai mult de două mii de ani), vorbeşte şi despre Python, zeul ghicitului din mitologia greacă, de fapt… demonul tutelar al oracolului din Delphi, până când se spune că a fost omorât şi expropriat de către Apollo. El este pomenit de Luca în Faptele Apostolilor 16:16-23, în episodul în care ne este descrisă eliberarea unei tinere posedate de acest duh de ghicire. Vă las de aici încolo să vă delectaţi, urmărind transcrierea fragmentului din mesajul lui Vladimir Pustan:

„…Cu cine ne sfătuim când trebuie să luăm o oarecare decizie? Vrăjitoria este la maximum astăzi în televiziune, ziare… Dar ce treabă avem noi cu zeul acesta pe aici printre noi, că voi nu citiţi horoscoape, nu citiţi zodiace. Voi nu mergeţi…, sau mergeţi, măi, la Pythia, la Dephi…,  poate că eu nu ştiu…, poate că nu mi se spune întotdeauna…?!
Ştiţi cum a intrat în biserică? A intrat Diavolul şi demonul acesta – Python – copiind unul dintre cele mai frumoase daruri ale bisericii penticostale, ale Bisericii lui Dumnezeu – darul proorociei. Aşa a intrat. Simplu, pe uşa din spate, şi n-am ştiut. Prooroci de duzină. M-am dus şi am spus în felul următor în Austria: Să vă fie ruşine biserica Agape din Viena, că ne-aţi nenorocit în România. Ne-aţi nenorocit. Le-aţi cumpărat celulare şi ştiu goana nebună din Austria pornită şi din Germania, ca să poată vorbi cu ei la telefon. Le-aţi cumpărat celulare. Vă aduc fraţi să spună cum au cărat maşinile încărcate cu pachete la ei, cu ce-a fost mai bun, ca el să stea liniştit acasă, în ciorogârla lui şi să… comunice cu toţi. Plătiţi au fost. Oameni care n-au din Dumnezeu nimic. Vrăjitori şi ghicitori de profesie. Oameni ai lui Python, mulţi dintre ei, care încearcă să sfărâme lucrarea Duhului Sfânt din Biserica Penticostală din interior. Din interior. Purtaţi pe braţe, idolatrizaţi. Idoli aţi făcut din ei, cât au trăit în viaţă. Idoli…  O goană nebună cu maşinile noastre. Şi am spus la cei din Austria; dacă mergeaţi la Casa de copii din Beiuş, sau la Spitalul Neuro cu pachetele, tot cu viteza asta plecaţi? … Lucrarea de ghicire… Sau de iscodire, de multe ori. Că te cunosc foarte bine, că înainte cu o săptămână  vin aci şi vă spun cu da şi amin la toţi, că vă cunosc. Oare ce vă mai vorbeşte vouă Dumnezeu?

Cam dur, nu-i aşa? Dar oare nu are dreptate Vladimir Pustan? Şi mi-am amintit despre un prieten din România căruia i-a murit soţia în jurul vârstei de 47 de ani, bolnavă de cancer. De la declanşarea bolii până la momentul în care a fost răpusă de boală au trecut vreo 10 luni. Mi-a spus că în acest timp au venit tot felul de prooroci şi văzători, oameni cu daruri şi au prevestit în contradictoriu. Erau derutaţi, atât el, cât şi copiii. Mi-a mărturisit că are peste 30 sau 40 de astfel de lucrări scrise pe hârtie (nu-mi mai amintesc perfect) şi toţi, cu excepţia a doi sau trei, au spus că soţia lui se va face bine. Şi m-a întrebat mai apoi: „Pe oamenii aceştia nu îi pedepseşte nimeni, pentru că ceea ce au spus ei nu a fost adevărat?”

Mă întreb şi eu, oare să se împlinească cu noi cuvintele profetice ale Domnului Isus adresate ucenicilor Săi la finalul activităţii Sale pe pământ, când zice: „Se vor scula mulţi prooroci mincinoşi, şi vor înşela pe mulţi.” (Matei 24:11), sau ceea ce spunea Ioan în întâia sa epistola, cap.4, versetul 1:   „Prea iubiţilor, să nu daţi crezare oricărui duh; ci să cercetaţi duhurile, dacă Sunt de la Dumnezeu; căci în lume au ieşit mulţi prooroci mincinoşi.” (sublinierile îmi aparţin)

Precizez că eu nu mă număr printre cesaţionişti, ci dimpotrivă, cred cu tărie în manifestarea darurilor Duhului Sfânt şi astăzi, însă nu cred orice. Pe fondul multor experienţe care aduc astăzi mai multă confuzie decât edificare spirituală, trebuie să dau credit unor oameni ca Vladimir Pustan, care mandataţi cu o mare răspundere spirituală prin slujba de pastoraţie, au curajul să se ridice şi să spună lucrurilor pe nume. Încă odată, Felicitări frate Pustan!

Sursa: family2fam.wordpress.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s