Cum poate religia sa dezbine un cuplu

couplepraying_400„Au fost mai multe lucruri care au dus la erodarea iubirii noastre, dar cel mai important motiv rămâne cel legat de religie, pentru că era singurul asupra căruia nu cred că am fi găsit niciodată un numitor comun”, așa sună justificarea unei decizii de despărțire după 15 ani de căsătorie. Dacă religia promovează iubirea, atunci de ce se ajunge la situații de acest gen, se întreabă jurnaliștii care au redat acest caz.

Ilaria are 42 de ani, locuieşte în Bucureşti şi tocmai s-a despărţit de Darius (45 de ani) după o relaţie de 15 ani. Motivul despărțirii: credința în Dumnezeu. „Din păcate, nu am reuşit să-l fac pe Darius să înţeleagă că, pentru mine, Dumnezeu nu este un crez, ci este o certitudine”, povesteşte Ilaria, citată de ziarul Adevărul.
Asemănările sunt mai importante decât diferențele în alegerea unui partener de viață și în configurarea unei relații de succes. Potrivit studiului „The Politics of Mate Choice” („Politica alegerii partenerului”), efectuat de cercetătorii americani de la Universitatea Rice şi Universitatea din Nebraska, cele mai importante valori luate în calcul în evaluarea unui posibil partener sunt religia (mai exact, nivelul participării la slujbele religioase), convingerile politice și frecvența consumului de alcool, conform descoperă.ro.

Fiindcă religia constituie un factor esențial în stabilitatea familiei, oamenii de știință au devenit preocupați să înțeleagă modul în care religia poate influența viața de cuplu. Astfel, în 2010 a fost realizat un sondaj reprezentativ la nivel național în SUA. Conform acestuia, 42% dintre căsătoriile din Statele Unite sunt interconfesionale. Aceste cupluri sunt, în medie, mai puțin fericite decât cele care împărtășesc aceeași credință, ele fiind mult mai predispuse la divorț, menționează Fox News. Practic, căsătoriile interconfesionale sunt în creștere, dar, de asemenea, sunt și divorțurile, notează și The Washington Post.

Aparent, românii nu se confruntă cu o asemenea situație întâlnită frecvent în societăți eterogene din punct de vedere religios, precum este cea americană. Practic, românii nici nu sunt prea dispuși să își schimbe religia. Doar 2% dintre românii intervievaţi au trecut la altă confesiune, preponderent la neoprotestantism şi greco-catolicism, confirmă studiul „Religie şi comportament religios”, efectuat de Fundaţia Soros România și citat de EVZ. În general, motivele schimbării confesiunii sunt căsătoria – 29% și abia apoi apropierea mai mare de noua religie – 25%, sau dezamăgirea faţă de fosta religie, biserică şi preoţi – 14%.

În condițiile în care, conform studiului, 98% dintre ortodocși și formează cupluri omogene din punct de vedere religios, s-ar putea considera că în România diferendele pe motive religioase sunt absente. Totuși mai multe studii recente relevă faptul că și gradul diferit de religiozitate, în cadrul aceleiași confesiuni, poate provoca probleme. De exemplu, o cercetare efectuată de oamenii de știință de la Universitatea din Texas a evidențiat existența unei rate mai mari de divorț atunci când un soț participă la servicii religioase mai frecvent decât soția sa, precum și atunci când o femeie este mult mai conservatoare teologic decât soțul ei. Aceste aspecte sunt consecințe directe ale faptului că „oamenii încearcă să reducă la minimum diferențele atunci când sunt îndrăgostiți”, afirmă Joel Crohn, psihoterapeut de familie. El consideră că a ignora diferențele poate fi dăunător pentru un cuplu, menționează PsychCentral. În opinia specialistului american, „dificultățile survin din faptul că religia este atașată de un anumit cod cultural. Chiar dacă unul dintre parteneri este nereligios, acel cod există, influențând așteptările și sensul vieții, precum și obiceiurile cotidiene.”

Același aspect este constatat și de Evelyn Lehrer, profesor la University of Illinois din Chicago, care observă faptul că „religia nu este doar cu privire la frecventarea bisericii, ci, de asemenea, are legătură cu creșterea copiilor, cu petrecerea timpului și cheltuirea banilor, cu prieteniile, orientarea profesională, chiar și cu locul în care trăiești.”

Din ignorarea acestor aspecte provine declinul vieții de cuplu, afirmă și Joshua Coleman, psiholog și copreședinte al Council on Contemporary Families. În opinia sa, nimeni nu se căsătorește cu intenția de a-și înșela partenerul, „însă nu are nicio idee cât de puternică acționează religia la nivel inconștient”. Aceste elemente sunt suficiente pentru luarea în considerare a valorilor religioase atunci când doi intenționează să se căsătorească. Nu doar asocierea a două credințe diferite poate genera probleme, ci chiar și gradul diferit de religiozitate în interiorul aceleiași credințe.

Sursa: http://www.semneletimpului.ro/stiri/Cum-poate-religia-sa-dezbine-un-cuplu-13257.html

Advertisements

One response to “Cum poate religia sa dezbine un cuplu

  1. acela care cauta divortul dintr-un alt motiv ,in afara de singurul motiv despre care Biblia ne vorbeste , nu la cunoscut inca pe Dumnezeu,iar cei ce au divortat nu mai au dreptul sa se recasatoreasca .Un judecator de pace poate sa anuleze actul formal de casatorie dar nu poate sa rupa legamantul pe care cei doi soti l-au facut inaintea lui Dumnezeu .” Romani 7:2,3 .1 Corinteni 7:39 . Matei 5:32

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s