Un istoric agnostic demonstreaza existenta lui Isus

bart_ehrman_istoricul_agnostic_care_a_demonstrat_existenta_lui_iisus_christos_400Într-o societate în care unii încă neagă holocaustul şi alţii se îndoiesc de originile preşedintelui american, un istoric agnostic demonstrează existenţa lui Isus Christos.

Cartea scrisă de istoricul american Bart D. Ehrman se numeşte Isus a existat cu adevărat? („Did Jesus really exist?”) şi are 3 părţi. Prima parte curpinde dovezi istorice ale existenţei lui Isus Christos, a doua parte demontează cele mai multe dintre argumentele misticilor care afirmă că Isus nu a existat, iar a treia parte creionează portretul persoanei istorice Isus Christos.

Ehrman declară că argumentele misticilor sunt plauzibile, dar reuşeşte să aducă contra-argumente. Ehrman admite că Isus nu a fost menţionat în sursele istorice romane ale vremii, dar el argumentează că nici persoane mai importante, cum este Pilat din Pont, nu apar. Astfel, acesta ar putea constitui cu greu un argument împotriva existenţei Sale.

Cu privire la sursele creştine în care este prezentat Isus şi în care este relatată viaţa Sa, misticii susţin că evangheliile au fost scrise la mult timp după moartea lui Isus şi că alte cărţi ale Noului Testament au fost scrise de oameni care nu L-au cunoscut pe Isus personal.

Ehrman răspunde acestei afirmaţii cu faptul că apostolul Pavel Îl cunoştea pe fratele lui Isus, Iacov, şi pe cel mai apropiat ucenic al Lui, Petru. „Dacă Isus nu ar fi existat, s-ar înțelege că fratele Său ar şti lucrul acesta, nu? Cred că însăşi existenţa lui Pavel este un argument pentru existenţa lui Isus”, a declarat Ehrman pentru National Public Radio.

La argumentul că Isus ar fi fost copiat după zeii păgâni ai vremii, istoricul răspunde cu faptul că nu există dovezi că alţi zei ar fi fost născuţi din fecioară, că au murit ca să mântuiască lumea de păcat sau că au fost înviaţi din morţi.

Ultimul şi cel mai important argument pe care îl aduce istoricul este acela al caracterului lui Isus. „Era de aşteptat ca Mesia să-şi înfrângă duşmanii – şi dacă inventezi un Mesia, ai face unul puternic. Nu cred că ai inventa un Mesia care este umilit, torturat şi ucis de duşmanii Săi”, a afirmat Ehrman pentru Fall from Grace.

Sursa: Semneletimpului.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s