Biserica Ordodoxa ar vrea interzicerea unei universitati crestine la Cluj

????????????????????????????????????????????????Asociaţia Pro-Integritatea doreşte să investească 38 de milioane de euro într-o universitate în comuna clujeană Floreşti. Mitropolia ortodoxă sare la beregata consilierilor locali şi a primarului acuzând investiţia de prozelitism. Un preot greco-catolic îi acuză la rându-i pe ortodocşi de abuz şi spune că aceştia nu respectă dictoanele bisericeşti. Un avid apărător al ortodoxiei este prefectul Gheorghe Vuşcan, care recent a primit distincţia Crucea Transilvaniei de la Andrei Andreicuţ. Gazeta de Cluj vă prezintă punctul de vedere al celor mai importanţi factori de decizie.

”Este vorba de libertatea de exprimare şi fiecare confesiune poate să îşi facă ce anume îşi doreşte. Din moment ce cultul penticostal a luat această decizie bănuiesc că are şi resursele necesare. Nu prea este în regulă ceea ce fac ortodocşii. Fiecare biserică să îşi vadă de modul cum se dezvoltă”, a declarat senatorul Laszlo Attila.

“Dar nu suntem de acord cu mijloace de prozelitism camuflat care pe credincioşii noştri neavizaţi îi pot deruta. Or o universitate penticostală în Floreşti, chiar dacă facultăţile pe care le va patrona vor fi laice, ar fi un puternic mijloc de prozelitism. Iar urmările se vor vedea în viitor”, arată documentul pe care mitropolitul Andrei Andreicuţ l-a transmis primarului comunei Floreşti şi Consiliului Local din aceeaşi comună.

Abuzul Mitropoliei Ortodoxe

“Este un abuz al Mitropoliei Ortodoxe. În România de azi nu ar trebui să îşi permită nimeni să facă acest lucru. Biserica Ortodoxă nu o să poată să oprească cultul penticostal să facă ce a propus. Apucături bizantine de Ev Mediu. Nu aşa trebuie pusă problema. Eu cred că Biserica Ortodoxă îşi poate apăra poziţiile, ceea ce a făcut până la urma în istorie prin eforturi oneste, propovăduind Evanghelia, nu restricţionând libertăţi fundamentale, care sunt de altfel şi libertăţi biblice. Ei nu îşi doresc să facă (n.r. în Floreşti) o construcţie unde va avea loc avort sistematic sau se va construi armament chimic, ci să construiască o universitate creştină. De ce nu se pun în faţă parlamentului României când se dau legi pro-abortive şi multe alte legi aberante, necreştine. De ce nu se opun acestor lucruri.

Sigur că au o mare problemă cu acest cult penticostal care este într-o creştere. Nu e nimic de rezolvat. Să caute şi să se inspire din aceste culturi protestante din felul în care ei fac caritate, din felul în care propovăduiesc cuvântul Domnului.

Acţiunea aceasta îmi aduce aminte de o zicere a fostului mitropolit, Bartolomeu Anania: cu greco-catolicii am cam terminat, ne ocupăm acum de neoprotestanţi. Cred că Biserica Ortodoxă trebuie să îşi facă cinstit meseria.

Eu apreciez ceea ce fac fraţii noştri penticostali nu doar că aş fi de acord cu o asemenea investiţie, dar chiar aş încuraja aşa ceva. E binevenită. Nu vreau ca acest lucru să fie considerată ca opinia bisericii din care fac parte, e decât opinia mea personală”, a declarat Lazăr Teodor, preotul paroh al catedralei greco-catolice Schimbarea la Faţă.

Investiţie care generează 10% din buget

“Eu nu sunt un tip care vreau să intru în polemică. Respect poziţia fiecărui om. Poziţia mea este una clara de la bun început: sunt primarul comunei Floreşti, gestionez o comunitate, multi-etnică şi multi-religioasă. În ceea ce priveşte insinuările sau acuzele că aş proteja pe unii în favoarea altora, vă spun din start, e total greşit. De ce? Pentru că în momentul când împreună cu Consiliul Local am decis scoaterea la concesionare a acelor 10 hectare în Cetatea Fetei, teren care se deteriora pe zi ce trece, am hotărât să facem acest lucru pentru o perspectivă în ceea ce priveşte dezvoltarea zonei. Procedura de concesionare este o procedură greoaie. Din punct de vedere al documentaţiei necesare realizării unei concesionări, Consiliul Local şi Primăria Floreşti a respectat absolut toţi paşii legali în ceea ce priveşte concesionarea. Avem aviz de legalitate de la Prefectură. Nu am încălcat cu absolut nimic legea. Ba mai mult, această licitaţie nu a fost o licitaţie după cum spun unii, şi aici nu mă refer la Înalt Prea Sfinţia Sa, că această concesionare nu a fost făcuta pentru unul sau pentru altul. Putea să participe oricine care dorea să realizeze ceva în perspectiva a ceea ce am gândit noi, un campus universitar. Pentru unii este greu de înţeles. Pentru marea majoritate a floreştenilor, oameni tineri şi cu şcoală, este uşor să-şi dea seama de importanţa acestei investiţii. Era un pas pe care noi ca şi administraţie publică nu ni-l puteam permite pentru că noi mai avem de făcut nişte paşi în instituţiile de învăţământ, până la instituţiile de învăţământ superior, paşi pe care începând de ieri, o dată cu punerea în dispoziţie şi în dezbaterea publica a bugetului pe anul 2014 o să începem să îi facem. Avem nevoie de o grădiniţă şi de o creşă pe care sper să le putem inaugura până în 15 septembrie. Avem chiar perspectiva construcţiei unui liceu în apropierea campusului universitar.

Această universitate va avea 5 facultăţi cu aproximativ 700-800 de studenţi. Aceşti studenţi, odată cu venirea lor în Floreşti, clar sunt potenţiali furnizori, inclusiv la bugetul local al comunei Floreşti. Gândiţi-vă că această investiţie va dezvolta şi o altă reţea de investiţii pe orizontală. Investiţii şi activităţi economice care la rândul lor vor susţine bugetul local. Legat de faptul că unii spun că este o investiţie penticostală, este o investiţie a unui grup de oameni de afaceri care îşi doresc ca şi orişice oameni de afaceri, îşi urmează ţelul, însă nu cred că este vorba doar de business.  800.000 de lei pe an este valoare redevenţei. Prin valoarea concesiunii în 25 de ani să se acopere valoarea terenului concesionat.
Bugetul comunei Floreşti este în 2014 de 83,5 milioane de lei format din venituri proprii, sume alocate de la Consiliu Judeţean, cote defalcate din impozitul pe venit, taxe şi impozite locale plus venituri extrabugetare. În momentul în care proiectul este finalizat şi se va dezvolta, în economia locală va aduce spre 10% din bugetul local.

Am avut multe întâlniri şi multe discuţii cu Înalt Prea Sfinţia Sa, Andrei Andreicuţ, şi am încercat în aşa fel încât să fiu bine înţeles, încât să încercăm să evităm provocările artificiale gândite de către unii pentru a ieşi în evidenţă sau pentru a-şi acoperi greşelile lor personale”, a declarat pentru Gazeta de Cluj Horia Şulea, primarul comunei Floreşti.

Scrisoarea incredibila trimisa de Andrei Andreicut (BOR) consiliului local Floresti: AICI si AICI

Sursa: Radiofiladelfia.ro

Advertisements

3 responses to “Biserica Ordodoxa ar vrea interzicerea unei universitati crestine la Cluj

 1. ISAIA 1:1-31
  4. Vai, neam pacatos, popor incarcat de faradelegi, samanta de nelegiuiti, copii stricati! Au parasit pe Domnul, au dispretuit pe Sfantul lui Israel. I-au intors spatele…AMIN!
  Penticostali nu au nevoie de facultate ,este impotriva Duhului Sfant.
  Penticostalii au nevoie de conducatori umpluti de Duhul Sfant nu de carti si doctrine.E un blestem care va fi peste toti Penticostalii care se lasa calauziti de invataturile dracilor si nu a Lui Dumnezeu.
  isaia 5:21. Vai de cei ce se socotesc intelepti si se cred priceputi!
  Amin!”
  Ieremia.23:1
  Vai de pastorii care nimicesc si risipesc turma pasunii Mele, zice Domnul.” Amin!
  Acesti pastori va ratacesc va mint si va duc in iad cu invataturile lor luate din alte carti si va mint fara nerusinare si voi veti murii in pacatele voastre daca veti urma invataturile lor omenesti, iar nu duhovnicesti!
  Biblia este singura carte a Penticostalilor restul sunt carti ale ereticilor si ale dracilor si invataturile oamenior.
  Dumnezeu sa lucreze la o asemenea idolatrie caci mare urgie va venii i peste Bisericile Penticostale,Baptiste si alte care se bazeaza pe Teologi si carturari cu facultate, ca sa le strice planurile lor si invataturile lor false .
  Penticostalii ,Baptistii trebuie sa faca Evanghelizari nu “UNIVERSITATI”.
  Vai de ei !!!!

  • pentru “eu cred in Dumnezeu ” as vrea sa iti spun ca este gresit ceea ce ai spus in propozitiile “Penticostali nu au nevoie de facultate ,este impotriva Duhului Sfant.
   Penticostalii au nevoie de conducatori umpluti de Duhul Sfant nu de carti si doctrine.”
   nu stiu cata scoala ai dumneata,dar as vrea sa iti spun ca toti suntem oameni si avem fiecare dreptul la invatatura..deci daca dumneata vrei sa fii spalator de podele toata viata nu te obliga nimeni sa nu fi..dar daca vrei sa ajungi ceva in viata trebuie sa urmezi si o scoala pentru asta..fiecare om are nevoie de carte.poate ai auzit de proverbul cine are carte are parte..fiecare are dreptul sa aleaga ceea ce invata..si as vrea sa stiu de ce este impotriva Duhului Sfant sa faci o facultate? e o problema daca capeti mai multa cultura in creier?dimpotriva ,poate devii mai intelept cu o secunda….si iti spun din experienta ce bun e sa faci o scoala crestina,cu principii morale crestine si o educatie buna pentru viata..nu o scoala unde se promoveaza tigarile,bautura,drogurile….daca as mai trece inca o data prin scoala as alege din start o scoala crestina..si daca ai copii crede-ma ca ai vrea ca sa invete la o scoala crestina..sau gradinita crestina..nu sti diferenta.. dar oricum multumesc pt ca ti-ai facut timp sa citesti randurile astea..si poate ar trebui sa pui si alte versete din Biblie..nu numai alea in care te complaci.!

 2. Se pare ca domnul Andrei Andreicut, a uitat cum biserica ortodoxa instiga pe sateni si pe enoriasii ei, impotriva noilor curente religioase care veneau dinspre vest in Romania, intre anii 1900-1940. Ca in perioada respectiva se comportau la fel precum inchizitia romano-catolica, incercând sa elimine pe oricine citea biblia si propovaduia altceva decât ignoranta preotilor ortodoxi. Daca domnia sa, se crede si se vede, ca un veritabil credincios, care se pregateste pentru Imparatia Cerurilor, sa de-a tot ce are la saraci, asa cum il invata exemplul biblic, pentru ca, tot ce aici agoniseste, nu este decat praf si fum. Ca atare ar fi mai bine, sa-si vaza “Maria Sa” de afacerile cu care este preocupat, decat sa-si vare nasul, in strachina altuia. Un ateu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s