Raspunsul inedit la intrebarea: „Draga Einstein, cercetatorii se roaga?”

dreamstime_m_30385312_400Aceasta a fost una dintre întrebările care i-au fost puse marelui Albert Einstein și care a venit în forma unei scrisori trimise de o fetiță pe nume Phyllis, din New York, în anul 1936. Scrisoarea cu întrebarea, dar și răspunsul fac parte din volumul Dear Professor Einstein: Albert Einstein’s Letters to and from Children și au fost readuse recent în atenția publicului de către unele publicații.

Biserica Riverside
19 ianuarie, 1936Dragă dr. Einstein,
La orele noastre de la școala duminicală ne-am pus întrebarea dacă cercetătorii se roagă. Totul a început de la întrebarea dacă putem crede atât în religie, cât și în știință. Acum le scriem mai multor cercetători și altor oameni importanți, pentru a încerca să ne găsim propriul răspuns la această întrebare.
Am fi onorați dacă ați răspunde și dumneavoastră întrebării: Se roagă cercetătorii? Și dacă da, pentru ce se roagă?

Noi suntem elevi de clasa a VI-a, la doamna învățătoare Ellis.
Cu respect,

Phyllis

După cinci zile, Einstein a trimis o scrisoare în care încearcă să redea cât mai simplu viziunea sa despre credință și știință.

24 ianuarie, 1936Dragă Phyllis,
Voi încerca să îți răspund cât mai simplu la întrebare. Iată răspunsul meu:
Cercetătorii cred că orice întâmplare, chiar și în ce privește chestiunile omenești, se datorează legilor naturii. Prin urmare, un cercetător nu poate avea tendința să creadă că desfășurarea evenimentelor poate fi influențată de rugăciune, adică printr-o dorință manifestată supranatural.
Cu toate astea, trebuie să recunoaștem că propriile noastre cunoștințe despre aceste forțe sunt imperfecte, așa că până la urmă, convingerea că există un spirit primar se trage dintr-un fel de credință. Chiar și cu realizările recente ale științei, o asemenea convingere rămâne încă foarte răspândită.
Însă, oricine este serios implicat în domeniul științific ajunge să se convingă că există un spirit care se manifestă în legile universului, unul care este mult superior celui uman. Din acest punct de vedere, știința duce la un sentiment special de religiozitate, care este categoric diferit de religiozitatea unei persoane mai naive.

Cu sinceritate,
al vostru A. Einstein

Deși scrisoarea nu relevă multe din opiniile personale ale lui Einstein cu privire la religie, reușește să ilustreze foarte bine acel simț sublim al miraculosului, pe care știința îl poate trezi și care, într-un fel, poate fi văzut ca religios.

Sursa:SemneleTimpului.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s