La ce sunt bune vinetele

bontonus-vineteVinetele sunt cunoscute in toate partile lumii si sunt foarte populare. India este declarata a fi tara de origine a acestui fruct “ciudat”(este fruct pentru ca are seminte).

Exista mai multe soiuri de vinete. Un tip este mic, alb si seamana foarte mult cu un ou, altul este lung si slab ca o fasole, in timp ce alt soi este galben-portocaliu cu dungi verzi. Vinetele atarna pe plante inalte, care pot ajunge la cativa metri inaltime. La noi in tara exista vanata de culoare inchisa de la care i se trage si numele.

Atunci cand alegeti o vanata, ar trebui sa va uitati sa fie ferma si nu prea mare. Lungimea de castravete si circumferinta generala de para mare, trebuie sa fie aproximativ dreapta. Vinetele mici sunt mai putin susceptibile de a fi amare (un pic de sare poate ajuta la acest lucru) si au mai putine seminte, desi acestea sunt comestibile.

Vinetele de obicei sunt servite la cuptor, decat crude sau fierte. Gratarul este un mod mai sanatos de a pregati acesta leguma si de a-si pastra si bunatatea naturala.

Beneficiile vinetelor in sanatate

Vinetele sunt o sursa de multe substante nutritive. Ele contin o gama mare de vitamine si minerale, cum ar fi: fibre, acid folic, potasiu si mangan, precum si vitaminele C, K si B6, fosfor, cupru, tiamina, niacina, magneziu si acid pantotenic.

Studiile indica faptul ca vinetele au o serie de avantaje in sanatate prin toate aceste ingrediente, precum si utilizari traditionale. Uneori, frunzele si radacinile sunt stoarse sau fierte pentru a face un tonic pentru gat si probleme de stomac, astm, boli de piele, reumatism, inflamatii, hemoragii intestinale, dureri de picioare, tuse, anorexie, durere de dinti sau ca un stimulent general.

Oamenii de stiinta au constatat ca in soiurile de vinete se gaseste o cantitate mare de fenoli antioxidanti. Fenolii sunt cunoscuti in prevenirea si dezvoltarea cancerului si a bolilor de inima.

Un alt studiu a constatat ca in vinete exista fitonutrienti antociani, precum nasunina care este un antioxidant puternic ce alunga radicalii liberi si protejeaza lipidele in membranele celulelor creierului.

Multi nutritionisti avertizeaza ca prea multe portii de vinete ar putea cauza insa probleme.

Informatii nutritionale

O portie medie de vinete tocate (82 de grame)vinetele

Per portie

Calorii………………………………………………………………………..20

Carbohidrati………………………………………………………………5 g

Proteine……………………………………………………………..……..1 g

Fibre……………………………………………………………………..…..3 g

Zaharuri……………………………………………………………………..….2 g

Studiile efectuate pe Vinete

Vinetele, cartofii si rosiile au fost testate si sa constatat ca au activitati antiproliferative impotriva cancerului la colon si ficat.

Reteta sanatoasa cu vinete:

Sandvis cu vinete

Ingrediente:

  • 3 vinete medii
  • 2 linguri de ulei de nuca de cocos
  • sare de mare si piper proaspat macinat
  • 2 ardei grasi galbeni
  • 12 rosii uscate la soare
  • 1 vocado
  • 16 frunze mici de busuioc

Procedura:

  1. Taie fiecare vanata pe lungime in felii. Ia feliile si punele pe o tava de copt. Se presare cu sare si se lasa sa stea 20 de minute.
  2. Clatiti bine feliile de vinete si  usucati-le.
  3. Se incalzeste o tigaie mare la foc mediu. Adaugati uleiul de nuca de cocos si asteptati pana devine stralucitor. Adauga feliile de vinete. Gatiti pana cand se rumenesc, aproximativ 3 minute pe fiecare parte. Se pun la scurs pe un prosop de hartie. Se presara cu sare si piper.
  4. Ardeiul gras se pune pe gratar, sau pe o tigaie gratar, preincalzita la foc mare. Aranjati ardeii intregi pe gratar si gatiti pana cand pielea este carbonizata, aproximativ 5 minute pe fiecare parte. Puneti ardeii intr-o punga de hartie. Aceasta permite pielii sa fie indeparteze cu usurinta. Se lasa sa se raceasca aproximativ 20 de minute. Taiati ardeii grasi in fasii.
  5. Taie si rosiile uscate in fasii.
  6. Pentru ansamblarea sandvis-ului, pune o felie de vanata pe o farfurie, adauga un strat de crema de avocado, felii de ardei prajit, rosii uscate, si frunze de busuioc. Pentru a completa sandvis-ul, pune o alta felie de vanata pe partea de sus.

Aceasta este reteta pentru patru portii.

Rezumat

Vinetele sunt foarte atractive ca aspect si au pielea mov luciosa ceea ce indica un numar mare de antioxidanti .

Vanata este folosita ca un medicament traditional in unele culturi asiatice. Altii au gasit vinetele a fi o necesitate pentru feluri de mancare, cum ar fi vinete parmezan si  de obicei, in combinatie cu alte legume, branzeturi si ierburi.

Recent, oamenii de stiinta au descoperit ca vinetele contin fenoli antioxidanti puternici, inclusiv antociani , ceea ce este important pentru neutralizarea radicalilor liberi daunatori in corpul uman.

In bucataria Europeana si in cea din Orientul Mijlociu, vinetele sunt o delicatesa, o traditie – in special salata de vinete sau baba ghanoush.

Sursa: Viataverdeviu.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s