Gandul de dimineata 21 Mai

ruben-safir„Afecțiunea lui Ruben”
Bunătatea desăvârşită, divină scoate la lumină vina universală a omului şi, deşi toţi sunt vinovaţi, există măsuri diferite ale vinovăţiei. De acestea Judecătorul întregului pământ va ţine seama, la timpul potrivit, oferind puţine lovituri unuia şi multe lovituri altuia.
În istoria lui Iosif avem referiri la aceste grade diferite de vinovăţie. Toţi fraţii lui Iosif erau vinovaţi, dar nu în aceeaşi măsură. Ruben, deşi cu un caracter schimbător şi stricat din punct de vedere moral, nu era şi crud. El şi-a înşelat tatăl împreună cu fraţii săi, dar, în inima lui, afecţiunea omenească nu a fost stinsă în întregime: ar fi scăpat viaţa lui Iosif şi ar fi cruţat sentimentele tatălui său.
Aceste diferenţe le vedem în modul în care oamenii Îl tratează pe Fiul lui Dumnezeu. Irod, rău şi iubitor de plăceri cum era, voia să-şi bată joc de Mântuitorul, dar nu a găsit nimic vrednic de moarte în El. Pilat a mers mai departe decât Irod şi L-a abandonat pe Hristos în seama urii de moarte a iudeilor; dar el nu a avut o vrăjmăşie personală şi, cel puţin, a făcut un mic efort de a scăpa de la moarte pe Acela despre a Cărui nevinovăţie ştia. Exemplele pot continua în toată istoria biblică până ajungem la fiecare dintre noi.
*Ruben a auzit lucrul acesta şi l-a scos din mâinile lor. El a zis: „Să nu-i luăm viaţa!“. Geneza 37.21*

Articol de la Claudia Darie

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s