Nici biserica, nici sinagoga, nici moschee – un lacas unic in lume

dreamstime_xl_10052195-900x480Nu va fi nici biserică, nici sinagogă, nici moschee, însă elemente arhitecturale ale tuturor celor trei tipuri de construcție se vor regăsi în ceea ce ar putea deveni prima „casă de rugăciune și de învățătură” multireligioasă din lume.

Aproape 44 de milioane de euro sunt necesare pentru a construi, în Berlin, acest loc de închinare unic în lume. Dacă s-ar strânge, proiectul ar putea fi gata în 2018, spun inițiatorii lui, membri ai comunității protestante berlineze.

Ideea le-a venit în 2007 când, săpăturile arheologice sub Petriplatz au permis descoperirea fundațiilor a patru biserici. Autoritățile locale au atribuit totuși terenul unei singure comunități: cea protestantă.

Protestanții s-au gândit însă de la bun început să valorizeze locul ca pe un punct focal ecumenic. „De la început am dorit ca acesta să fie un proiect inter-religios, nu un loc construit de creștini”, a subliniat pastorul Gregor Hohberg, reprezentant al comunității protestante, care se va ocupa de organizarea activității religioase din viitorul lăcaș de cult alături de rabinul Tovia Ben-Chorin și de imamul Kadir Sanci, de origine turcă.

„Am vrut să resuscităm acest loc, dar nu construind o nouă biserică, ci construind un loc care spune ceva despre viața religioasă din Berlinul de astăzi”, a explicat și Roland Stolte, unul dintre cei doi reprezentanți protestanți din consiliul de administrație al comunității.

Religia nu ocupă un loc central în viața berlinezilor, dacă ne gândim că 60% dintre ei se declară fără religie, potrivit datelor oficiale din 2010. În schimb, 18% dintre cei 3,4 milioane de locuitori ai orașului se declară protestanți, iar 8,1% musulmani, în timp ce 0,9% sunt evrei.

În acest context, pastorul Hohberg și-a declarat reticența cu privire la reușita unei case de rugăciune comune, deoarece, spunea el „risca să îi facă pe oameni să respingă inițiativa mai degrabă decât să îi atragă. Iar noi voiam să ne adresăm și celor mai conservatori, pentru a arăta că dialogul inter-religios este nu numai posibil, ci și important”.

Prin urmare, decizia organizatorilor acestui proiect a fost aceea de a oferi fiecărei religii un spațiu egal pe același etaj. Fiecare religie va avea sala ei de închinare, însă cele trei vor putea fi și deschise într-o sală comună, unde credincioșii s-ar putea întâlni pentru a discuta.

Sursa: SemneleTimpului.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s