Ce nu e fericirea?

hapy1) Fericirea nu e sa faci absolut tot ce-ti trece prin cap.
De ce?
Pentru ca nu tot ce-ti trece prin cap e de la tine.
Gandurile noastre vin din mai multe surse: de la Dumnezeu, de la diavol, din firea pamanteasca, din experientele si cunostiintele pe care le avem, etc.
Mintea este un instrument fantastic, are o capacitate extraordinara de acumulare, creare si daca o stim folosi, putem realiza lucruri mari. E clar ca multe ganduri si idei ne vin din “munca” mintii noastre.
Gandul care spune ca daca o sa faci absolut toate prostiile care-ti trec prin cap o sa devii fericit, vine de la diavol.
Orice cauza are un efect. Orice faci are consecinte. Viata are un interesant simt al umorului si iti intoarce impotriva lucrurile rele facute in viata exact atunci cand ai avea mai putina nevoie si cu o “dobanda” pe deasupra.
Diavolul in atatea secole s-a perfectionat in a insela oameni, iar unul din gandurile preferate induse oamenilor este acesta: poti sa faci orice ca nu exista consecinte, chiar daca exista ele vor fi in viitor, tot ce conteaza este aici si acum.
De cate ori nu ati facut o prostie (la o scara mai mica sau mai mare) care pe moment parea ceva bun si atractiv, iar dupa ati regretat si ati suferit consecinte care v-au facut sa spuneti ca n-o sa mai faceti niciodata si sa realizati ca totul a fost o inselatorie?
Dupa o vreme, repetati prostia, desi acuma stiti consecintele si cum o sa va simtiti dupa, datorita adrenalinei de moment care va impiedica sa ganditi rational (desi auziti o voce care va spune: nu o fa, stii ce urmeaza apoi).
Asadar, dupa ce vei face toate prostiile care te atrag si tot ce-ti trece prin cap, toate distractiile posibile, in cazul in care mai esti in viata, o sa fii cel putin la fel de nefericit ca inainte. Tot ce se va schimba va fi dimensiunea prostiilor, distractiilor si a consecintelor lor. Pentru acelasi nivel de placere sau adrenalina, o sa trebuiasca sa faci lucruri tot mai grave care in cele din urma o sa puna stapanire pe tine si o sa te distruga.
2) Fericirea nu e sa ai tot ce-ti doresti!
Jim Carrey, cunoscutul actor de comedie spunea in felul urmator (parafrazez): as vrea sa ajungeti toti sa aveti bani, faima si tot ce va doriti pentru a vedea ca nu asta te face fericit.
O alta minciuna a diavolului prin care a inselat si inseala milioane de oameni este urmatoarea: daca o sa am aia si aia o sa fiu fericit.
Atunci cand nu avem un lucru si ni-l dorim, lucrul acela pare mult mai pretios decat este in realitate, iar cand am ajuns sa-l avem, dupa satisfactia si bucuria de moment de la inceput, ajungem sa fim dezamagiti datorita asteptarilor prea mari de la acel lucru.
Lucrurile nu ne aduc implinire. Obtinerea a tot ce-ti doresti te lasa mai gol si mai neimplinit decat erai inainte tocmai pentru ca inainte exista speranta ca acele lucruri, odata obtinute, te vor face fericit.
Tot timpul vom vrea putin mai mult. Putin mai multi bani, o masina putin mai buna, o sotie putin mai frumoasa, un sot putin mai bun, o viata putin mai buna.
John D. Rockefeller, cel mai bogat om din istorie, cand a fost intrebat ce si-ar mai putea dori, avand in vedere ca putea cumpara orice, a raspuns in felul urmator: “un dolar in plus”.
Asta e iluzia cu care traiesc majoritatea oamenilor: inca un dolar in plus si o sa fiu fericit.
Traim toata viata intr-o goana nebuna dupa lucrurile care credem ca ne vor face fericiti. Distrugem relatii de dragul lucrurilor, neglijam persoanele apropiate din acelasi motiv, trecem fara se ne dam seama pe langa momentele care ar fi putut sa ne faca fericiti, iar la sfarsitul vietii realizam ca totul a fost in van si ceea ce ne putea face fericiti este cu totul altceva si vine dintr-un total alt loc.
To be continued…

Articol de la Andrei Cotrau pentru Neclintit.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s