Ce este fericirea?

4e38254e10bc8“Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?”
Ce raspundem la intrebarea asta e ceea ce credem ca o sa ne faca fericiti. Fericirea e ceva ce cautam de cand ne nastem pana in ziua mortii, dar si atunci ne asteptam sa gasim fericirea dincolo, “somewhere over the rainbow”. Ne uitam la altii, credem ca sunt fericiti si ne dorim sa devenim ca ei. Vedem anumite lucruri si ajungem sa ni le dorim crezand ca ne vor face fericiti. Tot ceea ce facem, facem cu scopul egoist de a gasi, in cele din urma, fericirea. Suna urat? Tot ceea ce facem pana la urma se reduce la acte de egosim? Chiar si altruismul? Chiar si mila pe care o simtit pentru altii si binele pe care il facem altora?
Raspunsul la empatia pe care o simtim pentru altii este urmatorul: “Neuronii oglinda”. Ce fac acesti neuroni ? acesti neuroni se activeaza atunci cand vezi pe cineva facand o actiune si se comporta ca si cum tu ai face actiunea respectiva. Deci, practic, atunci cand simtim mila, sau empatie fata de ceilalti, ne imaginam ca suntem noi in locul lor.
Actele de binefacere le facem datorita empatiei iar rezultatul este unul care ne facem sa ne simtim bine, sa fim fericiti. Am auzit o vorba, “Vrei sa fii fericit? Fa-I pe altii fericiti si asa vei ajunge fericit”. Foarte adevarat, dar pana la urma tot la noi se rezuma nu? Ii ajutam pe ceilalti pentru a deveni noi fericiti.
Asadar, tot ceea ce gandim, spunem sau facem, redus la esenta, e pentru a gasi propria fericire (abia astept reactii si contra-argumente).
Totusi, in ciuda faptului ca la asta se rezuma toata viata noastra, se pare ca nu gasim aceasta fericire, sau cel putin cei mai multi dintre noi.
De multe ori, parca stim ce avem de facut, ce avem de schimbat ca sa fim fericiti, dar nu indraznim sa o facem. Crestem constransi de niste tipare si reguli nescrise care ne fac sa ne autolimitam, devenind propriile obstacole in calea fericirii noastre.
Ce e fericirea?
Fericirea e o atitudine, e o alegere, e schimbarea mintii. Esti fericit atunci cand ceea ce gandesti e in concordanta cu ceea ce spui si cu ceea ce faci. Foarte putini sunt cei care traiesc ce gandesc si spun.
De ce e atat de greu sa schimbam la noi ceea ce stim ca trebuie sa schimbam pentru a fi fericiti? Pana la urma nu asta urmarim? Vrem sa devenim fericiti dar nu suntem gata sa schimbam ceea ce trebuie schimbat, sa renuntam la ce trebuie renuntat pentru a deveni fericiti.
Daca ai atitudinea potrivita, fericirea e un apus de soare, un zambet de copil, o vorba buna, un gest surprinzator, un banal “multumesc “sau “iarta-ma”.
Cred ca secretul fericirii se numeste “eucharisteo”. Mi s-a intamplat sa fac un lucru, poate pentru a 1000-a oara fara sa simt inainte nimic si totusi sa realizez dintr-o data ca n-am nici un merit ca pot sa ma bucur de acel lucru, ca pot sa-l fac, sa realizez ca nu mi se cuvine si nu pot sa-l iau ca de-a gata. In momentul in care realizezi aceste lucruri, inima ta devine plina de multumire si esti coplesit de sentimente care nu pot fi decat ceresti si care nu ating intensitatea maxima decat pentru cateva secunde, datorita limitarii noastre umane. Asta e fericirea, sa te bucuri de cea mai banala actiune pe care o faci pentru a n-spe mii oara, realizand ca nu ai nici un merit si ca se poate sa o faci pentru ultima oara. Acele momente in care esti inundat de multumire, acele momente in care realizezi ca nu e vorba despre tine,ca ai fost creat pentru ceva mai mare decat tine si decat viata ta, ca depinzi de o fiinta superioara si simti o adoratie si simti ca vrei sa te inchini si sa multumesti si sa lauzi, acele momente reprezinta fericirea.
Spuneam ca totu se reduce la a ne gasi fericirea, asta in ceea ce ne priveste pe noi si cand gandim din perspectiva noastra. Dar realitatea e cu totul alta, iar daca vrei sa gasesti fericirea, trebuie sa iti schimbi perspectiva, gandirea, atitudinea, mintea si inima.
Realitatea e urmatoarea: Viata, fericirea, lumea asta, toate intrebarile, framantarile, tot ceea ce cautam o viata intreaga, TOTUL se rezuma la o persoana, ISUS. Din EL, prin EL si pentru EL sunt toate lucrurile.
Nu crezi? Sunt doar teorii prostesti? Cum poate fi o persoana raspunsu la tot? cum poate fi asa simplu?
N-o sa argumentez mai mult, o sa-l las pe EL sa se apare, asa ca te provoc sa il cauti, sa ajungi sa il cunosti, sa il asculti, sa il pui la incercare, sa indraznesti lucruri mari cu El, sa visezi si apoi sa traiesti in concordanta cu visele si gandurile tale in tot ceea ce faci si spui.
Cand o sa ajungem sus, o sa vedem ceea ce puteam fi daca alegeam sa traim la potentialul maxim la care am fost creati sa traim. Va multumiti cu atataaaa? Sa vedeti ce ati fi putut fi?
Haideti sa traim din plin, sa devenim maximul a ceea ce putem deveni, sa ne bucuram de fiecare clipa si sa fim fericiti! Stim ce avem de facut, stim care e “secretul”.

Articol de la Andrei Cotrau pentru Neclintit.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s