Infrangere neasteptata pentru casatoria traditionala

dreamstime_xxl_41932808-900x480Curtea Supremă a Statelor Unite tocmai a permis tacit legalizarea căsătoriilor homosexuale pentru încă cinci state americane. În câteva ore de la aflarea veștii, care a luat prin surprindere pe toată lumea, zeci de cupluri se pregăteau să spună „Da”. Atât cei care sunt împotriva căsătoriilor homosexuale, cât și cei care le susțin anunță că aici s-a încheiat lupta împotriva legalizării lor.

Curtea Supremă a anunțat ce cazuri va prelua în noul an judiciar. Acestea vizează mai multe domenii, printre care libertatea de exprimare, separarea puterilor în stat, libertatea religioasă, discriminarea la locul de muncă, dar nici vorbă de cele 5 cazuri, înaintate din 5 state diferite, vizând căsătoriile homosexuale.

Judecătorii s-au pus de acord ca de pe 6 octombrie până în luna iunie să preia 50 de cazuri. Unele vizează postări amenințătoare pe paginile Facebook, un alt caz – dreptul unui musulman de a-și lăsa barbă în închisoare, iar altul explorează ideea conform căreia un pește mort este echivalentul unui document distrus, dintr-un anume punct de vedere legal.

Christian Science Monitor scrie că niciunul dintre aceste cazuri nu se poate apropia de impactul istoric pe care l-ar avea un verdict în dezbaterea privind căsătoriile homosexuale. Petițiile pentru reevaluarea celor 5 cazuri au fost depuse de către avocații care au câștigat cazurile în curțile inferioare, cu intenția de a determina Curtea Supremă să dea un verdict final, cu impact național. Curtea Supremă a refuzat însă să se implice în dezbaterea națională, lăsând intacte verdictele date în curțile inferioare.

Ce înseamnă asta

Situația cere explicații. Conform The Atlantic, Curtea Supremă nu are niciun fel de obligație să preia toate cazurile care îi sunt adresate. Cineva care a pierdut un caz poate adresa o petiție Curții pentru reevaluare, dar refuzul de a prelua cazul nu are nicio implicație legală ulterioară. Nu înseamnă că judecătorii aprobă decizia curții inferioare, ci doar că nu vor să delibereze pe respectiva problemă la acel moment din timp.

Teoretic, acest lucru înseamnă că nu putem ghici ce verdict ar da Curtea într-un caz privind căsătoriile homosexuale. Însă practic, nu este deloc așa: experții în domeniu susțin că s-a transmis un semnal foarte clar cum că lupta împotriva căsătoriilor gay tocmai s-a încheiat.

De ce se susține acest lucru? Atunci când se respinge reevaluarea unui caz, decizia curții inferioare rămâne finală. Prin refuzul de implicare, Curtea susține implicit 5 decizii federale care spun că homosexualii au dreptul de a se căsători legal în statul de care aparțin, iar legile care limitează căsătoria la uniunea dintre un bărbat și o femeie sunt nule.

De asemenea, nimeni nu crede că această Curte va permite ca mii de cupluri să se căsătorească, să își schimbe numele, să adopte copii, să devină familii din punct de vedere legal, doar pentru ca, mai târziu, să reevalueze totuși un caz cu un verdict negativ, care să pună în pericol statutul legal al acestor familii. Nu doar că s-ar isca un haos legal, dar ar fi considerat un act de cruzime.

Ce se va întâmpla

Ce efect are totuși decizia Curții Supreme? Cuplurile homosexuale din Indiana, Oklahoma, Utah, Virginia și Wisconsin pot deja să se căsătorească. Iar la aceste 5 state se mai pot adăuga încă 6 – Colorado, Kansas, Carolina de Nord, Carolina de Sud, Virginia de Vest și Wyoming – care fac parte din același circuit de apeluri la Curtea Supremă ca primele 5, aflându-se sub aceeași jurisprudență.

Astfel, prin decizia tacită a Curții, numărul statelor americane în care căsătoria homosexuală este legală tocmai a crescut de la 19 la 24 și, posibil, la 30. Acest lucru înseamnă că peste jumătate din ţară a adoptat această tendință. Unii merg chiar mai departe, spunând că decizia Curții sugerează că toate statele vor legaliza aceste căsătorii, doar că unele încă nu sunt conștiente de asta.

Dacă nici curțile din celelalte 6 state ale aceluiași circuit nu vor obiecta la căsătoriile homosexuale, fiind de acord cu deciziile pro-LGBT (acronim pentru lesbiene, gay, bisexuali şi transsexuali) care au fost luate deja de celelalte curți federale, atunci Curtea Supremă nu va trebui niciodată să intervină pentru a clarifica eventuale confuzii legale și a stabili cine are dreptate, iar căsătoriile homosexuale vor intra în vigoare în toată țara. Experții spun că este totuși destul de improbabil să se întâmple acest lucru și că, la un moment dat, Curtea Supremă tot va fi obligată să intervină.

Marea întrebare: De ce?

După ce am înțeles implicațiile acestei decizii, rămânem cu o singură întrebare: Ce au gândit judecătorii? Un răspuns plauzibil îl oferă cei de la The Economist. Nu se știe dacă niciunul dintre judecători nu a vrut să reevalueze cazurile, ci doar că nu au fost destui (este nevoie de 4 din 9) care să vrea. Cu 4 judecători liberali, 4 conservatori și 1 neutru, fiecare bloc ar fi putut da o lovitură finală acestei dezbateri dacă ar fi vrut. Se pare însă că nimeni nu a vrut. De ce?

Liberalii, întotdeauna porniți pe treabă, ar fi putut rezolva problema o dată pentru totdeauna, însă o decizie a unei Curți împărțite privind un drept constituțional pentru LGBT ar fi portretizat de oponenți ca o mișcare de forțare a homosexualității pe gâtul americanilor. Or, o asemenea percepție ar putea dăuna cauzei pe termen scurt și mediu, creând o atmosferă de intoleranță în locurile unde opinia publică rămâne formată împotriva căsătoriilor gay.

Pentru conservatori, ar fi fost o strategie absurdă să preia un caz pentru care nu ar fi avut voturile necesare victoriei, mai ales că un eșec ar fi putut crea un precedent care să extindă drepturile antidiscriminare ale homosexualilor dincolo de căsătorie, în toate legile statului. Este mai logic să limiteze daunele la statele unde căsătoriile homosexuale sunt deja recunoscute, decât să riște pierderea întregii țări în favoarea intereselor gay.

Sursa: SemneleTimpului.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s