Episodul Houston continua: „suntem pregatiti pentru inchisoare”

Situația din Houston a fost percepută ca un atac fără precedent împotriva libertății religioase, constituind o adevărată provocare pentru mediul creștin american. Sub motivul apărării egalității de gen, creștinii sunt puși în dificultate. Mai ales pastorii care doresc conservarea valorilor creștine se simt amenințați de ofensiva legislativă a mișcărilor care militează în favoarea drepturilor homosexualilor.dreamstime_xl_18922394-900x480

În numele unei toleranțe înțelese ca reper absolut se construiește o societate cu un viitor ușor de anticipat. De aici provine și teama pierderii unor libertăți fundamentale cu care americanii erau obișnuiți. „Unul dintre cele mai mari pericole din America de azi e intoleranța extremă în numele toleranței”, a comentat Ben Carson pe marginea cazului din Houston.

Houston este doar începutul?

Ceea ce s-a întâmplat în orașul texan putea fi doar un caz izolat, pe care unii l-ar fi pus în mare parte pe seama orientării sexuale a primarului. Nu este însă deloc așa.

Un alt caz recent apărut într-un alt stat american reflectă amploarea fenomenului. În Idaho, pastorul Donald Knapp, care a refuzat să efectueze o cununie gay în biserică, este pasibil de pedeapsă, potrivit legii, sub acuzația de discriminare pe motive de orientare sexuală. Aceasta este o consecință a deciziei Curții de Apel din Idaho de a renunța la definirea căsătoriei strict ca uniunea dintre un bărbat și o femeie.

Pentru refuzul său, Knapp riscă o pedeapsă de 180 de zile în închisoare și 1.000 dolari amendă pentru fiecare zi în care își menține refuzul. Cazul este totuși controversat fiindcă familia Knapp deține o capelă în care oficiază căsătoriile. Este deci o afacere. Chiar dacă va scăpa de urmărirea penală, situația familiei Knapp evidențiază faptul că libertatea de conștiință asociată oricărui tip de activitate pro-profit (religioasă sau nereligioasă) nu mai este garantată, în condițiile în care în acest an Curtea federală de justiție a statului Idaho a recunoscut dreptul cuplurilor gay de căsătorie legală.

Noua lege nu îi afectează pe cei care în numele convingerilor religioase refuză oficierea unui mariaj, fiindcă bisericile sunt considerate organizații non-profit. Însă, orice organizație care face profit intră sub incidența ei, indiferent de calitatea și convingerile celor care o reprezintă. „Guvernul nu ar trebui să forțeze slujitorii hirotoniți de a acționa împotriva credinței lor sub amenințarea cu închisoarea și amenzi penale”, a spus avocatul Jeremy Tedesco, într-o declarație de apărare a lui Knapp.

O replică vehementă

Reacțiile nu au întârziat. Sute de pastori şi lideri creştini au organizat un protest pe treptele Capitoliului de Stat din Michigan, prin organizarea unei conferinţe de presă prin care își exprimau dezaprobarea față de presiunile la care creștinii sunt expuși.

Cei prezenți au afirmat că maniera prin care legislația protejează drepturile homosexualilor a sfârşit prin a-i discrimina pe cei care mai cred în valorile creștine. „Agenda homosexuală este o mişcare împotriva libertăţii, care a dus la persecuţia pastorilor şi a oamenilor de afaceri creştini din toată ţara… Nu există nimic civil în asta!”, a declarat Stacy Swimp, preşedintele Consiliului Naţional Creştin.

La fel de vehement a fost un alt lider creștin, care nu a ezitat să compare situația prezentă cu cea întâlnită într-un trecut istoric nu foarte îndepărtat din anumite țări care au cunoscut regimuri totalitare. „Nu ştiu un alt exemplu de intruziune a statului în slujbele susținute de pastori, cu excepţia Germaniei naziste şi a Rusiei comuniste.”

În numele celor prezenți la protest, Swimp a afirmat că „niciun pastor pe care îl vedeţi aici nu va asculta de legea voastră nedreaptă. Iată-ne împreună albi şi negri, pregătiţi să mergem la închisoare!”

Biblii trimise pe adresa Primăriei din Houston

Maniera și intensitatea exprimării nemulțumirii au variat. La fel și formele de protest. De pildă, unii s-au gândit că ar fi potrivit să îi trimită Primarului din Houston predicile pe care le-au ținut, dacă tot au fost solicitate celor cinci pastori din oraș. Astfel, de pe tot cuprinsul țării au început să sosească pe adresa primarului Biblii și predici. S-au alăturat demersului chiar pastori din Canada, Australia și Germania.

Unul dintre inițiatorii acestui protest ingenios a fost scriitorul creștin Eric Metaxas. ,,Niciodată în istoria noastră libertatea religioasă nu a fost sfidată cu atâta nerușinare. S-a trecut peste o linie roșie foarte groasă. Dacă biserica americană nu se ridică să stea împotriva acestui atac, atunci însemnează că nu există biserică americană”, a spus influentul autor.

Cum a fost posibil?

Houston-ul este cunoscut ca unul dintre orașele americane cu o puternică prezență creștină. Biserica Lakewood din oraș este cea mai mare din statul american (având în jur de 50.000 de membri), și este condusă de cunoscutul Joel Osteen. De asemenea, mai există încă patru biserici aflate în top 100 a bisericilor americane.

În contextul unei prezențe creștine atât de solide, cum a apărut această dispută ce pare să dea câștig de cauză grupului gay? Interesant este faptul că primarul Annise Parker, care și-a asumat public că este lesbiană, a fost aleasă ca edil pentru al treilea mandat. Relația cu partenera de viață a fost oficializată abia în 2014, însă era cunoscută din anii 90. La ultimele alegeri, a obținut  97,009 voturi, suficient pentru a înregistra un procent de 57,22%, câștigând detașat față de cel de al doilea clasat. Se poate concluziona că a reușit să se impună și cu voturile creștinilor, în condițiile în care 60% din populație își declară apartenența creștină.

Din această situație se naște o dilemă. Pe de o parte, Houston are o prezență creștină consistentă. Pe de altă parte, orașul are un primar gay. Ceva pare să nu se lege în condițiile în care există totuși pastori care au intrat în vizorul primăriei pentru declarațiile antihomosexualitate. De aici și acuzația de bigotism care este așezată adeseori ca etichetă în dreptul creștinilor conservatori. În plus, creștinismul tradițional, dar și ramura evanghelică, sunt cunoscute pentru pozițiile referitoare la modelul familial pentru care optează. Catolicii, baptiștii și penticostalii întrunesc împreună în jur de 40% din populația de peste 2 milioane a orașului. Cu alte cuvinte, o abordare conservatoare a vieții sociale ar fi fost de așteptat.

Unele date sociologice elucidează dilema. În Houston există denominații religioase care acceptă în mod deschis orientarea homosexuală. De altfel, numărul persoanelor care resping căsătoriile homosexuale a scăzut la scară națională în ultimii zece ani şi în rândul persoanelor religioase, de la 62% la 51%. Practic, poziția oficială a bisericilor nu coincide întotdeauna cu convingerile pe care le au oamenii în realitate.

În consecință, cei care militează împotriva homosexualității trebuie să lupte pe două fronturi: unul constituit din activiștii gay care au găsit susținere în spațiul politic, al doilea format din cei cu apartenență la o confesiune creștină dar care au o altă filozofie despre viață.

Sursa: SemneleTimpului.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s