Dovezi privind existenta celui mai mare rege antic al Israelului, regele David.

Aproape în fiecare zi arheologii fac noi descoperiri, multe dintre ele datând din perioada biblică, ajutându-ne să înțelegem personaje și locuri din Biblie. Nu cu mult timp în urmă, s-a făcut o descoperire privind existența celui mai mare rege antic al Israelului, regele David.jd_50_david_03

O scurtă vizi în Khirbet Qeiyafa din Valea Terebinților… Biblia spune că, nu departe de aici, David l-a ucis pe uriașul Goliat.

Nu se consemnează în Biblie prea multe lucruri despre istoria, politica și urbanizarea din vremea lui David. Am descoperit în Khirbet Qeiyafa, pentru prima dată, o fortăreață de pe vremea lui David”, a afirmat prof. Yosef Garfinkel.

aproximativ 30 km de Ierusalim se află Khirbet Qeiyafa, un oraș de frontieră din regatul Iuda, nu departe de Gat, orașul natal al lui Goliat. Datarea cu carbon arată că acesta a existat prin 1020-890 î.H., în perioada regelui David. Profesorul arheolog Yosef Garfinkel, de la Universitatea Ebraică, a muncit împreună cu cercetătorii de la Autoritatea Israeliană pentru Antichități. El ne-a spus că au excavat zeci de încăperi și crede că trei dintre ele erau folosite în scopuri religioase.

Infrastructura este diferită. Aici avem camere izolate, pe când în structurile

canaanite și păgâne întâlnim adevărate temple”, a afirmat prof. Yosef Garfinkel.

Aceasta însă, nu e tot. Garfinkel a prezentat artefactele religioase în cadrul unei conferințe de presă în Ierusalim.

După cum vedeți, avem două cadrane aici. Unul este din ceramică, iar celălalt din piatră”, a afirmat prof. Yosef Garfinkel.

Erau folosite pentru păstrarea simbolurilor lui Dumnezeu.

Altarele portabile aveau forma unui templu și confirmă descrierea biblică din 1 Împărați. Acolo, e descris stilul arhitectural folosit în Templul lui Solomon și se spune că acest stil exista dinaintea lui Solomon. În acel sit nu s-a găsit nicio statuie sau oase de porc, ceea ce dovedește că locuitorii respectau poruncile biblice de a nu consuma carne de porc și de a nu se închina la idoli, spre deosebire de vecinii lor canaaniți și filisteni. Arheologii au descoperit aici mai devreme cea mai veche inscripție evreiască.

De ce sunt importante aceste descoperiri ? Garfinkel spunea că ele combat argumentele unor savanți care spun că Biblia a fost scrisă la 800 de ani după regele David și că nu are nicio legătură cu istoria reală.

Cred că acesta e cel mai puternic argument al nostru. Acum avem dovezi istorice încrustate în Biblia evreiască, iar oamenii nu mai pot să spună că David și Solomon sunt personaje mitologice”, a afirmat prof. Yosef Garfinkel.

Garfinkel spunea că Biblia și arheologia trebuie să meargă mână în mână.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s