Semne bune privind credinta in Dumnezeu, dinspre Albania

Misionarii şi posturile de radio creştine din Albania raportează un interes deosebit al localnicilor pentru Evanghelie, conform unui articol pe această temă preluat din Noticia Cristiana.com care citează surse din Charisma News. Este o veste bună, încurajatoare, care ne motivează la rugăciune pentru poporul albanez şi la recunoştinţă însoţită de mulţumire faţă de Dumnezeu.more-than-20000-people-gathered-at-tiranas-mother-teresa-square-to-attend-the-tiranafest-sept-22-23-2012

Timp de zeci de ani Albania a trăit sub un regim opresiv, de ideologie comunistă. În 1967 dictatorul Enver Hoxha, a declarat oficial Albania „prima naţiune ateistă din lume”.  Justificarea acestuia se baza pe faptul că religiile semnifică influenţele străine în cultura albaneză, fiind în totalitate interzise. Închisă pentru restul lumii, în timpul guvernului lui Enver, au fost create în ţară 19 lagăre de concentrare, după modelul nazist. Se estimează că aproximativ 700 000 de persoane care s-au opus regimului comunist, au fost asasinate sau trimise în aceste lagăre.

Apoi a fost eliminat cuvântul „Dumnezeu” din dicţionarul albanez. Regimul a distrus sau a expropriat toate templele religioase, terminând definitiv cu libertatea de expresie. Această stare a continuat până în anul 1991, când regimul comunist a căzut şi situaţia din ţară s-a schimbat, la fel cum se întâmplase în toate ţările comuniste din Europa de Est.

Cu întoarcerea la democraţie, în ţară a revenit de asemenea şi libertatea religioasă. În actualitate, în Albania 70 % din populaţie se declară de religie  musulmană, 10 % sunt catolici, 7 % sunt ortodocşi iar evanghelicii sunt incluşi între cei de alte religii, deoarece sunt sub 1 %. Cu toate acestea, mai multe misiuni celebrează ceea ce ei numesc „o nouă trezire”.

Evanghelicii raportează că doar în Martie 201,1 pentru prima dată în istoria ţării, Biserica Evanghelică Albaneză a fost recunoscută de guvern şi a primit aceleaşi drepturi ca şi celelalte biserici sau instituţii religioase. Organizaţiile misionare care cel mai mult au crescut în ţară sunt posturile de radio creştine, care recent au primit aprobări guvernamentale pentru a emite programe creştine.

Citeste tot articolul pe: http://benidradici.wordpress.com/2014/11/16/semne-bune-privind-credinta-in-dumnezeu-dinspre-albania/

Advertisements

One response to “Semne bune privind credinta in Dumnezeu, dinspre Albania

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s