Bialik Rogozin – scoala unde crestinii, evreii si musulmanii sunt prieteni

Bialik Rogozin este o școală publică din Tel Aviv unde învață 900 de elevi din 51 de țări. Creștini, evrei, musulmani sunt împreună.
”Nu vezi în fiecare zi copii arabi care intră pe poartă alături de copii filipinezi. În celelalte școli nu vezi în fiecare zi o prietenie între copii de naționalități diferite”, a afirmat Tomer Angle, profesor. ”În perioada Crăciunului avem un brad împodobit, avem lumina evreilor, hanukia, dar și mielul musulmanilor”, a afirmat Eli Nechama, directorul.mc_540_scoala_01
Școala este localizată într-o zonă plină de oameni săraci, de imigranți, de oameni care de abia reușesc să supraviețuiască. Mulți dintre elevi au văzut lucruri îngrozitoare, care i-ar cutremura chiar și pe adulți. ”Unii dintre elevii noștri sunt refugiați, au traversat deșertul, s-au mutat dintr-o țară în alta timp de 3-4 ani. Unii dintre ei și-au văzut părinții omorâți în fața lor. Unii dintre ei sunt orfani. Nu au pe nimeni”, a afirmat Eli Nechama, directorul.
”L-au ucis pe tatăl meu în fața mea. Ce puteam să fac? Nu știam să plâng. M-am așezat pe pământ. Mi-au ucis și bunicul și bunica și atunci nu am știut ce să mai fac. Am fugit în munți”, a afirmat Mohammed, Darfur.
Un documentar despre această școală a câștigat premiul Oscar în anul 2011. O echipă de profesori, de asistenți sociali și terapeuți i-au ajutat pe acești elevi să se adapteze la noua lor viață și să rămână conectați la cultura lor.
Majoritatea școlilor din Israel își închid porțile la ora 3 dupa masa, dar Bialik Rogozin rămâne deschisă de la 7:30 dimineața până la 10 seara pentru ca și părinții să poată să învețe și să participe la activități. Niciunul dintre aceste lucruri nu ar fi posibile fără ajutorul voluntarilor. Tomer și-a dăruit timpul său în ultimii șapte ani. Cunoaște numele fiecărui elev.
”Sunt atașat de școala aceasta. Este a doua mea casă. Fiecare copil trebuie să-și cunoască familia. Încă mai vin în vizită”, a spus Tomer.
Mulți dintre voluntarii cu care am vorbit simt același lucru.
”Înainte să fac voluntariat aici am fost consilier al unei mișcării în rândul tinerilor. Niciodată nu am fost mai legată de copii ca acum. Mi-a schimbat mult modul de a gândi”, a afirmat Samar, voluntar.
A lucra aici e mai mult decât o slujbă. Pentru mulți este o chemare.
”Sunt privilegiat să conduc acest loc. Prin asta poate fi văzută fața frumoasă a Israelului și a iudaismului. Aceasta este adevărata față a Israelului”, a afirmat Eli Nechama, directorul scolii.Acesta este lucrul pe care încercăm să-l oferim: unelte pentru viață. Suntem norocoși pentru că putem să dăruim și să dăruim. O facem cu dragoste”, a afirmat Eli Nechama, directorul scolii.

Sursa: Alfa Omega TV

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s