Papa clatina speranta in visul european

dreamstime_xxl_9418514-900x480Papa Francisc a făcut a doua sa vizită europeană la Strasbourg, unde a ținut un discurs în plenul Parlamentului European. Vizita, care a durat doar patru ore și nu a avut niciun fel de obiective religioase, s-a remarcat în special prin duritatea mesajului, care nu îl caracterizează deloc pe papă.

Ca persoană din afara Europei, pontiful a ținut un discurs destul de obiectiv și critic, punctând anumite probleme evidente în UE, deși spusese înainte să înceapă că speră să ofere „încurajări și speranță”. Înaintea sa, ultimul papă care s-a adresat Parlamentului European a fost Ioan Paul al II-lea.

Acum 26 de ani, când Europa se afla în pragul unei schimbări seismice prin căderea comunismului, papa numea UE un „far al civilizației”. La acel moment, el venea să își exprime sprijinul pentru măsurile pe care cele 12 țări membre le luau în scopul unei mai bune integrări economice și administrative și să atragă atenția asupra valorilor creștine comune. Discursul lui Francisc este, în schimb, destul de diferit.

Europa, în viziunea papei

Pentru această vizită, papa a optat pentru un simplu Peugeot 407, o mașină de familie. Catolicii din Strasbourg nu au avut posibilitatea să îl întâlnească și nu au fost deloc încântați de asta, dar au putut să îi urmărească discursul pe ecranele mari amplasate în catedrale și tot au stat să îi facă cu mâna la plecare, scrie BBC.

Papa s-a prezentat la fel ca de obicei, în fața celor peste 700 de europarlamentari aleși, cărora li s-a adresat în limba italiană, vorbind în schimb în germană, franceză și engleză în conversațiile private, fără traducător. Discursul său s-a centrat pe demnitatea umană, papa insistând pe crearea a noi locuri de muncă și pe îmbunătățirea condițiilor de muncă actuale. Francisc a vorbit deschis despre felul în care Europa tratează imigranții și persoanele în vârstă, de sutele de mii de tineri fără un loc de muncă și de faptul că bătrânul continent nu mai are o percepție clară asupra lucrurilor.

Discursul său sobru a marcat faptul că Uniunea Europeană și-a pierdut poziția și orientarea, că este ca un bătrân supt la față, ostatic al unui model economic care subminează democrația și înlocuiește drepturile umane din poziția centrală pe care ar trebui să o ocupe cu narcisismul individualismului. În acest timp, „restul lumii privește Europa cu suspiciune, rezervă și neîncredere”. Europa nu mai este fertilă, „marile idei care au inspirat-o odată se pare că și-au pierdut atracția, fiind înlocuite de birocrația instituțiilor ei”. Europa riscă să își piardă „propriul suflet”, a avertizat Francisc.

Morții din Marea Mediterană

Poate cea mai surprinzătoare declarație a papei a fost când a afirmat că „Nu putem permite ca Mediterana să devină un cimitir!” Sute de oameni au murit anul acesta încercând să ajungă pe țărmurile europene în bărci vechi și supraocupate. Papa a vizitat anul trecut insula italiană Lampedusa, unde s-au înregistrat numeroase incidente cu imigranți. Cei care reușesc să ajungă pe țărm sunt primiți de autorități cu tunuri de apă și alte tratamente înjositoare.

Papa le-a bătut obrazul europenilor, criticând faptul că țările din UE își urmăresc primordial interesele proprii, care stau în calea identificării unei politici unite, coerente și eficiente de a gestiona problema refugiaților. „Absența sprijinului reciproc în interiorul UE vine cu riscul de a încuraja soluții care nu iau în considerare demnitatea imigranților și care contribuie în acest fel la perpetuarea muncii silnice și a tensiunilor sociale”, a declarat papa. Cuvintele sale coincid cu o situație delicată în apropiere de Creta, unde un vas cu 500 de imigranți plutește în derivă. Autoritățile grecești s-au autosesizat pentru a o salva. „Unitatea nu înseamnă uniformitate”, a reamintit Francisc, avertizând asupra „sistemelor uniforme de putere economică ce servesc imperii nevăzute”, conform The Guardian.

Marea dezamăgire

Și de parcă nu ar fi fost destul, papa a pus degetul pe rană când a declarat că Europa își pierde rolul de putere globală, poate cea mai problematică „reușită” a liderilor UE. Desigur, asta nu este o noutate, dar nici ceva ce europenii sunt pregătiți să recunoască. În realitate, lumea s-a schimbat în ultimii ani, a devenit mai dinamică odată cu creșterile economiilor din Asia, America Latină și Africa. Europa, în schimb, este marcată de regres economic, de o rată mare de șomaj, de scăderea calității vieții, în anumite locuri.

„Vedem stiluri de viață mai degrabă egoiste, marcate de un grad de opulență care nu mai este sustenabilă și care tot mai des este indiferentă față de lumea din jur, în mod special față de cei mai săraci dintre săraci”, a declarat îngrijorat papa.

Dezgustul său față de bogățiile nerușinate este deja bine cunoscut. În mai multe rânduri, a tras la răspundere bancherii și mediul politic ce le permite să scape cu profituri uimitoare, deși pun în pericol întreaga economie și viețile celor mai săraci. Chiar anul acesta, Francisc spunea că nu poate fi tolerat faptul că piețele financiare fac și desfac destinele oamenilor, în loc să servească nevoilor acestora, și că unii își construiesc averi masive din speculații financiare, dar consecințele sunt suportate de către majoritatea oamenilor de rând. De data aceasta însă, Francisc pune punctul pe I și avertizează că tandemul egoism-lăcomie este pentru Europa călcâiul lui Ahile, care va duce la distrugerea bătrânului proiect pentru o Europă unită.

Sursa: Semneletimpului.ro

Advertisements

One response to “Papa clatina speranta in visul european

  1. Este o minciuna nerusinata sau o crasa lipsa de informare cand spuneti ca autoritatile italiene primesc bietii oameni cu tunuri de apa sau alte tratamente injositoare.Va rog sa va informati mai bine!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s