Varsta la care devii tata influenteaza sanatatea mintala a copilului

dreamstime_xl_21664599-1170x779

Cu cât amâni mai mult să devii tată, cu atât îți expui copilul riscului de a dezvolta tulburări mintale grave și de a avea o performanță academică slabă, arată rezultatele unui studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Indiana și Institutul Suedez Karolinska, publicat în jurnalul JAMA Psychiatry.

Cu cât amâni mai mult să devii tată, cu atât îți expui copilul riscului de a dezvolta tulburări mintale grave și de a avea o performanță academică slabă, arată rezultatele unui studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Indiana și Institutul Suedez Karolinska, publicat în jurnalul JAMA Psychiatry.

Experții au analizat datele a peste 2,6 milioane de persoane, însumând totalitatea indivizilor născuți în perioada 1973-2001, în Suedia. Rezultatele au arătat că un copil născut dintr-un tată de 45 de ani are un risc crescut de dezvoltare a tulburărilor bipolare, ADHD, de 25, respectiv 13 ori mai mare decât în cazul unui copil născut dintr-un tată de 24 de ani. Acești copii sunt expuși unui pericol cel puțin dublu de a suferi de ADHD și tulburări psihotice, dar și unui risc pronunțat de a abuza de substanțe sau de a încerca să se sinucidă, în raport cu copiii taților tineri.

„Am fost șocați de rezultate. Asocierile specifice cu vârsta tatălui au fost mult mai mari decât au arătat studiile anterioare”, a declarat coordonatorul studiului, prof. asociat Brian D’Onofrio.

Experții sunt de părere că fenomenul poate fi explicat de modificările care apar în timpul procesului continuu de producere a lichidului seminal, pe parcursul vieții unui bărbat. Studii anterioare au arătat că expunerea la substanțele toxice din jur poate cauza mutații ale ADN-ului spermei. De asemenea, există riscul ca în cadrul procesului de producere a lichidului seminal să aibă loc mutații la nivelul materialului genetic.

Deși prof. D’Onofrio subliniază că „descoperirile nu indică faptul că fiecare copil născut dintr-un tată în vârstă va suferi aceste probleme, rezultatele se adaugă unui corp de cercetare în creștere, care arată că vârsta înaintată la care un individ devine tată este asociată cu o creștere a riscului dezvoltării unor probleme serioase”.

Există însă și experți care privesc cu ochi critici rezultatele obținute. Dr. James MacCabe, de la Institutul de Psihiatrie din Marea Britanie, este de părere că riscul de dezvoltare a unor astfel de probleme este mic. De asemenea, el consideră că o mică parte din populație ar fi afectată prin dublarea sau triplarea riscurilor. „Aș sublinia cu tărie că bărbații nu ar trebui să decidă dacă și când vor avea copii, pe baza unui singur studiu sau a unor studii cumulate”, a declarat dr. MacCabe pentru BBC. El a punctat, de asemenea, faptul că, la o vârstă înaintată, tații le pot oferi copiilor o stabilitate mai mare atât din punct de vedere financiar, cât și în ceea ce privește relația.

Această din urmă părere este împărtășită și de autorul studiului. „Amânarea aducerii pe lume a unui copil le oferă posibilitatea oamenilor de a deveni mai stabili din punct de vedere financiar și de a acumula un grad mai mare de educație. Iar acest lucru are un impact pozitiv asupra copilului”, a declarat expertul pentru NPR.

Sursa: Semnele timpului

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s