De ce sa nu iti lasi copilul sa guste alcool

dreamstime_xxl_28952447-1170x777Copiii sunt curioși, iar cei mai mulți dintre părinți consumă băuturi alcoolice. Combinația rezultă în faptul că de multe ori copiii sunt lăsați de către părinți să guste din băuturile lor, în ideea că nu se întâmplă nimic rău după „o guriță”. De fapt, nu este deloc așa.

Unii părinți consideră că dacă îi introduc pe copii în „tainele” băuturilor alcoolice acasă, aceștia vor ajunge în final să consume alcool în mod responsabil, iar multe dintre prostiile pe care le fac din curiozitatea de a încerca alcool vor fi eliminate. „Studiul nostru vine să arate contrariul”, spune Kristina Jackson, cercetătoare la Universitatea Brown.

Studiul a fost realizat pe 561 de copii din Rhode Island, pe o perioadă de trei ani. Rezultatele arată că aceia care au fost lăsați să guste alcool înainte să înceapă clasa a VI-a erau aceeași care până în clasa a IX-a trecuseră de la „o guriță” la un pahar întreg și chiar se îmbătaseră.

Aproape 30% dintre copii au mărturisit că au gustat alcool până în clasa a VI-a. Până în clasa a IX-a, 26% dintre aceștia trecuseră la un pahar (comparativ cu 5,5% dintre cei care nu gustaseră), 8,9% au relatat un episod de beție (comparativ cu 1,8% dintre cei care nu gustaseră), iar 17,3% încercaseră deja și anumite droguri (comparativ cu 6,6% dintre cei care nu gustaseră), arată studiul, care a fost publicat în Journal of Studies on Alcohol and Drugs. 

Acest tip de educație le transmite copiilor mesaje mixte. „La vârsta aceea, unii copii o să aibă greutăți de înțelegere a diferenței dintre o gură de vin și un pahar întreg”, spune Jackson. Studiile anterioare au arătat însă și că e suficient să observe că părinţii lor consumă alcool în mod regulat, pentru ca unii copii să fie influențaţi în mod negativ.

Astfel un studiu realizat pe 5.700 de adolescenți din Marea Britanie a arătat că, la copiii ai căror părinți consumă alcool regulat, riscul să preia obiceiul este dublu. Se pare că peste jumătate (52%) dintre copiii de 15-16 ani intervievați se îmbătaseră cel puțin o dată. „Atât ce spun părinții, cât și felul în care se comportă au un impact puternic asupra obiceiurilor copiilor privind consumul de alcool”, a declarat Claire Turner, de la Fundația „Joseph Rowntree”.

Sursa: Semnele Timpului.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s