Pe femeile care cad in mainile celor din Statul Islamic, le asteapta un soi de iad

femeile-sclave-din-statul-islamic_312971Femeile luate prizoniere de jihadiști, sunt supuse unor atrocități greu de imaginat.

“Pentru femeile care cad în mâinile jihadiștilor din ziua de azi, este rezervat un soi special de iad“. Așa scrie Frida Ghitis, fost producator și corespondent la CNN, precum și editorialist la două publicații (World Politics Review și Miami Herald).

Cum sunt tratate femeile de Statul Islamic?

Se cunoaște deja faptul că în interiorul grupărilor islamiste fundamentaliste, cruzimea față de femei este la ea acasă însă acum, mai mult decât oricând în trecut, potrivit editorialistului Ghitis, aceste grupări pun un accent deosebit pe brutalitatea cu care le tratează. Târgurile în care sunt vândute la fel ca animalele, violurile sau transformarea femeilor în sclave sexuale sunt unele dintre actele de barbarie ale Statului Islamic.

Indiferent că este vorba despre Statul Islamic sau despre gruparea extremistă Boko Haram, violența cu care sunt tratate femeile a ajuns la un nivel greu de imaginat. Din momentul în care acestea devin prizoniere, atrocitățile la care sunt supuse, depășesc cu mult ceea ce putem numi ”umilință”.

Puținele femei care au reușit să supraviețuiască calvarului, au povestit cum au fost duse în târgurile de unde puteau fi luate de jihadiști pentru a le deveni neveste sau pentru a le folosi ca și sclave. Ele sunt tratate de Statul Islamic precum bunuri comune. Devin prizonierele garnizoanelor ISIS, fiind ținute într-un bârlog unde de mai multe ori pe zi sunt violate, ajungând să își dorească cu ardoare moartea, doar ca să scape de chinurile la care sunt supuse.

Ce se ascunde, in realitate, in spatele acestei brutalitati cu care Statul Islamic trateaza femeile?

Toate aceste acte de cruzime îndreptate asupra femeilor reprezintă, de fapt, o strategie de a crea califatul în regiunea Levant căci simpla ucidere a bărbaților în lupte nu este suficientă. În schimb, folosirea femeilor după bunul plac și îndobitocirea acesora este necesară pentru a se atinge acest obiectiv, esențial pentru ei.

La fel ca și câștigurile teritoriale, și aceste modalități violente de tratare a femeilor, au un scop important. În urma unei anchete realizate de Human Rights Watch, s-a evidențiat că Statul Islamic are un sistem organizat de violență asupra femeilor, sistem în care sunt incluse: căsătoriile forțate cu membrii ISIS, sclavia sexuală, abuzurile sexuale și violurile. Potrivit anchetei, toate aceste acte nu pot fi catalogate altfel decât crime de război și chiar mai mult decât atât, crime împotriva umanității.

Acțiuni asemănătoare cu cele ale Statului Islamic se întâlnesc și la gruparea Boko Haram care începând din 2014, a răpit mai mult de 2000 de femei până acum.

Această brutalitate dusă până la dezumanizare are ca obiectiv suprem, constituirea unui real stat islamic. Regiunea Levant este prioritară pentru crearea califatului dar aspirațiile jihadiștilor în acest sens, sunt mult mai mari, trecând granițele Orientului Mijlociu. Încă de la început, Statul Islamic a depus tot efortul pentru a coordona autoritar toate zonele pe care le ocupa, dar pentru crearea unei societăți guvernate de șaria, nu trebuie neglijat rolul femeilor. Astfel, deși acestea nu dețin drepturi, fiind considerate o proprietate a bărbaților, ele sunt necesare pentru a ține gospodăria și pentru a crește copiii.

Frida Ghitis scrie că femeile au fost considerate dintotdeauna o pradă de război iar violul este văzut ca și o armă, un mod de a umili adversarii dar și o recompensă pentru cei care luptă. Însă grupări precum Statul Islamic sau Boko Haram utilizează o strategie diferită, căci ei nu se folosesc doar de viol, rănire sau ucidere, ci le transformă în prizoniere, înglobându-le în ideea lor de societate, cu forța.

Sursa : http://ro.blastingnews.com/international/2015/04/pe-femeile-care-cad-in-mainile-celor-din-statul-islamic-le-a-teapta-un-soi-de-iad-00361899.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: