9 lectii de viata ale lui Solomon – inteleptul intre intelepti si regele intre intelepti

0.011Fiul meu, de vei primi povetele mele si sfaturile mele de le vei pastra, plecandu-ti urechea la intelepciune si inclinand inima ta spre buna chibzuiala, daca vei chema prevederea si spre buna-cugetare iti vei indrepta glasul tau, daca o vei cauta intocmai ca pe argint si o vei sapa ca si pe o comoara, atunci vei pricepe temerea de Domnul si vei dobandi cunostinta de Dumnezeu, caci Domnul da intelepciune; din gura Lui izvoraste stiinta si prevederea; El pastreaza mantuirea pentru oamenii cei drepti; El este scut pentru cei ce umbla in calea desavarsirii; El pazeste caile dreptatii si pe cararea celor cuviosi ai Lui sta de veghe. Atunci tu vei intelege dreptatea si buna judecata, calea cea dreapta si toate potecile binelui.” – Solomon, Pildele lui Solomon

Viata regelui Solomon ne poate oferi fiecaruia dintre noi o viziune mai profunda asupra felului de a fi si asupra binecuvantarilor pe care ni le poate oferi Dumnezeu fiecaruia dintre noi. Solomon ne arata intr-un mod unic cum sa apreciem atat binecuvantarile vizibile cat si pe cele care nu pot fi vazute de ochii nostri. Fiecare dintre noi gresim pentru ca invatarea face parte din viata noastra. Iata ZECE lectii de viata ale Regelui Solomon:

1. Traieste-ti viata la maxim

Regele Solomon a “vazut tot ceea ce era de vazut sub soare, si intr-adevar, totul este lipsit de sens – precum adierea vantului”. Traieste fiecare zi ca si cand ar fi ultima ta zi. Aprecieaza toate darurile pe care le-ai primi si nu lua niciodata nimic de la sine.

2. Desertaciune

Unul dintre cuvintele preferate ale lui Solomon in Eclesiast este cuvantul “desertaciune”. Acest cuvant este folosit de 38 de ori. Cuvantul ebraic este “hevel”, ceea ce inseamna “goliciune, inutilitate, lipsit de substanta”.

Astfel, orice dispare rapid, care nu lasa nimic in urma si care nu te satisface este considerat a fi desertaciune. Niciodata nu-i permite desertaciunii sa-ti consume viata pentru ca lucrurile acesteia nu au o valoare reala. Ramai credincios si nu-i permite materialismului sa te controleze.

3. Loialitate

Loialitatea este definita in principal de ideea marinimiei si a plenitudinii. Viata va va oferi dificultati si probleme pe care trebuie sa le depasiti; atunci cand incercati sa va gasiti calea trebuie sa ramaneti umili si echilibrati. In profunzimea fiintei tale cunosti si binele si raul, nu pierde din vedere aspectele moralitatii. David l-a avertizat pe Solomon sa-i slujeasca Domnului cu o inima loiala.

4. Gelozia

Este foarte usor sa fii gelos, dar trebuie sa ramai umil si cu picioarele pe pamant. Nu-i permite geloziei sa se joace cu gandurile tale, deoarece acest sentiment poate deveni foarte toxic.

5. Bunul sfatuitor

Din cauza modestiei sale si din lipsa dorintelor materiale, Solomon a fost binecuvantat de Dumnezeu cu “o inima inteleapta si priceputa, asa cum n-a fost nimeni inaintea ta si cum nici nu va mai avea nimeni dupa tine”. Solomon a fost privit cu ochi buni de oamenii vremurilor si acestia aveau incredere in el. De aceea foarte multe persoane veneau la el pentru sprijin.

6. Anturajul periculos corupe chiar si cel mai bun caracter

Solomon nu a fost imun companiei cu care a ales sa-si petreaca timpul. Intelepciunea sa nu l-a protejat pe deplin de efectele anturajului periculos. Vom ajunge sa fim asemenea celor cu care alegem sa ne petrecem timpul, nu putem sa scapam de aceasta realitate evidenta. Alege-ti prietenii cu intelepciune si nu te inconjura de oamenii care au intentii rele.

7. Oamenii de succes trebuie sa-si pastreze integritatea

Imparatia lui Solomon a fost marcata de o perioada de pace fara precedent, de bogatie si splendoare. El a fost cel mai intelept om care a trait vreodata, dar el nu se ocupa foarte bine de propria sa prosperitate. Cu cat mai mare succesul si prosperitatea noastra, cu atat mai mult avem tendinta sa uitam de nevoia noastra de Dumnezeu. Ramai umil. Atunci cand te rogi lui Dumnezeu sa-ti ofere prosperitate, asigura-te ca-i ceri si un gram de modestie.

8. Intelepciunea adevarata vorbeste despre Dumnezeu

Dumnezeu i-a oferit lui Solomon darul intelepciunii si al perspectivei pronde; o latime de intelegere de nemasurat, la fel ca nisipul de pe tarmul marii. Oamenii din fiecare natuiune au venit sa-i ceara sfatul si sa auda intelepciunea pe care i-a oferit-o Dumnzeu. Prin aceasta, Solomon ne-a invatat ca deciziile intelepte il onoreaza pe Dumnezeu.

9. Dumnezeu este onorat prin excelenta

David si Solomon au primit indicatii specifice cu privire la constructia templului. Solomon a construit templul la specificatiile exacte ale lui Dumnezeu. Atat Dumnezeu, cat si poporul Sau au fost onorati de acest minunat lacas de cult. In viata ta, nu este nevoie sa faci un gest atat de maret sau ceva atat de complicat, dar orice ai face, trebuie sa faci la adevarata ta capacitate. Dumnezeu vrea ca tu sa oferi tot ceea ce ai tu mai bun si sa-L onorezi prin excelenta ta.

Sursa: http://m.caplimpede.ro/zece-lectii-de-viata-ale-lui-solomon-inteleptul-intre-intelepti-si-regele-intre-intelepti/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s